RISTO VÄNTÄR, 8. dan

Risto Väntär aloitti ju-jutsun harjoittelun Auvo Niinikedon johdolla Helsingin Ju-Jutsuklubilla vuonna 1978. Väntär oli aiemmin harjoitellut karatea Wadokanissa vuosina 1971–1977. Karatessa Väntär saavutti vihreän vyön.

Ensimmäisen danin ju-jutsussa Väntär suoritti vuonna 1984 Lontoossa. Vyön myönsivät senseit Richard Morris, Ted Parker ja Auvo Niiniketo.

Muut dan -arvot Väntär on suorittanut kansainväliselle joukolle seuraavasti: 2.dan vuonna 1987, 3.dan vuonna 1990, 4.dan 1996, 5.dan 2000, 6.dan 2005 ja 7. dan 2008. Väntärille myönnettiin maailman ju-jutsuliittojen hyväksymänä 8.dan vuonna 2013. Perusteluina olivat osallistuminen hokutoryu ju-jutsun laaja-alaiseen kehittämiseen sekä tyylisuunnasta riippumatta myönteisen ju-jutsukuvan edistäminen maailmalla. Vyödiplomin allekirjoittajissa on useita eri tyylisuuntien päämiehiä, mm. soket R Morris, V Schmidt, G S Bertoletti ja A Niiniketo. Shihan-arvonimi Väntärille myönnettiin vuonna 2005 ja Hanshi-arvonimi 2014.

 

Kickboxingin eli kontaktikaraten harjoittelun Väntär aloitti heti lajin tultua Suomeen Auvo Niinikedon toimesta 1980-luvun alussa. Kickboxingissa Väntärille myönnettiin 1.dan vuonna 1986.

Väntär on kiertänyt Niinikedon mukana ulkomailla sekä harjoittelemassa että ohjaamassa ju-jutsua. Väntär on arvostettu kansainvälinen ju-jutsuohjaaja.


Parhaina opettajinaan Väntär pitää Auvo Niiniketoa ja käytäntöä. Niiniketo on opettanut Väntärille sparrauksen ja varsinkin lyöntitekniikan ideaa.

Väntär on ollut koko ju-jutsu-uransa ajan Helsingin Ju-Jutsuklubin jäsen.

Kotimaassa Väntär on kysytty viikonloppuleirien pitäjä. Väntär toimii myös valtakunnallisten leirien ohjaajana. Väntär opettaa Hokutoryu ju-jutsua myös yksityisoppilaille, viranomais- ja sotilasryhmille sekä turvallisuusalan opiskelijoille. Väntär on pätevöitynyt turvallisuusalan opettaja ja voimankäytön kouluttaja. Hän on myös hokutoryu ju-jutsun voimankäytön pääkouluttaja.

Timo Hirvonen

 

Ju-jutsukilpailujen tuomarina Väntär on toiminut vuodesta 1992 alkaen ja hän on ju-jutsukilpailujen  kansainvälinen tuomari. Kickboxing-tuomarina Väntär toimi koko 1980- ja 1990-luvun; hänellä on kansainvälinen kickboxingin tuomarikortti.

Väntärin mielestä suomalainen ju-jutsu on erittäin toimivaa, todellista kamppailua.

Väntär korostaa opettaessaan perustekniikan ja oikean asenteen merkitystä: ”Parempi osata yksi asia hyvin kuin kymmenen huonosti”.